Gelecek hafta Davos’ta yapılacak Dünya Ekonomik Forumu için yıllık küresel riskler raporunda önemli bir uyarı yer aldı. Yükselen gıda ve enerji fiyatları ‘önümüzdeki iki yıl boyunca’ devam edebilir.
Gelecek hafta İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu için hazırlanan bir rapora göre, yükselen enerji ve gıda fiyatları önümüzdeki iki yıl boyunca devam ederek yoksulluk ve iklim kriziyle küresel mücadele çabalarına zarar verebilir.
WEF tarafından hazırlanan ve 1200’den fazla uzman kişiyle yapılan anketlerle ortaya çıkan rapor, yaşam maliyeti krizi endişesini listenin başına taşıdı. Rapora göre; enerji ve gıda tedarikindeki sıkıntı dünya ekonomisi için en büyük risk olarak önümüzdeki iki yıl boyunca devam edecek.
Rapor ayrıca pandemi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali olaylarının birbiriyle bağlantılı olayları tetiklediğini de öne sürdü. Özellikle savaşın; iklim krizi, biyoçeşitliliği koruma ve yoksulluğu azaltma çabaları da dahil olmak üzere daha uzun vadeli sorunlarla mücadele etmek için ülkeler arasındaki iş birliğini baltaladığı vurgulandı.
Şu ifadeler WEF’in raporunda yer aldı:
“Bunlar, önümüzdeki iki yıla hakim olacak devam eden riskler yaratıyor: durgunluk riski; artan borç sıkıntısı; devam eden bir yaşam maliyeti krizi; dezenformasyon ve yanlış bilgilendirmenin mümkün kıldığı kutuplaşmış toplumlar; hızlı iklim eyleminde bir boşluk; ve sıfır toplamlı jeo-ekonomik savaş.”
Marsh McLennan ve Zurich Insurance Group ile ortaklaşa hazırlanan WEF raporu, ciddi uzun vadeli tehditlere ilişkin bir karşı önlem planı olan “hareket penceresinin” hızla kapandığını savundu.
“Dünya, iklimin hafifletilmesi ve iklim uyumu konusunda daha etkin bir şekilde işbirliği yapmaya başlamadığı takdirde, önümüzdeki 10 yıl boyunca bu, sürekli küresel ısınmaya ve ekolojik bozulmaya yol açacaktır.”
Covid’in küresel ekonomiye yaptığı darbenin ardından Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgalinin toptan enerji maliyetlerini artırması ve gıda tedarik zincirlerini bozmasının ardından dünyanın birçok ülkesinde enflasyon yükselmişti.
Hem Zengin Hem Fakir Ülkelerde Acı Artacak
Dünya Ekonomik Forumu’nun yönetici direktörü Saadia Zahidi şunları söyledi: “Kısa vadeli risk ortamına enerji, gıda, borç ve felaketler hakim. Halihazırda en savunmasız olanlar acı çekiyor ve birden fazla kriz karşısında savunmasız olarak nitelendirilenler, hem zengin hem de fakir ülkelerde hızla artıyor.”
“İklim ve insani gelişme, mevcut krizlerle mücadele ederken bile küresel liderlerin endişelerinin merkezinde yer almalıdır. İşbirliği ilerlemenin tek yoludur.”
Kaynak: Guardian