Uzun zamandır halka arz olmak için SPK’dan onay bekleyen Tarkim bu hafta talep toplayacak. Halka arz olarak yatırımcılarla buluşacak olan Tarkim ne iş yapar?
Tarkim hangi sektörde ve alanlarda faaliyet göstermektedir. Tarkim’in sahibi kim? Bu gibi sorulara yazının devamında yanıt bulacaksınız.
Tarkim Ne İş Yapar?
Tarkim hem tarım sektörü hem de ilaç sektörü diyebileceğimiz bir iş kolunda faaliyetlerini sürdürmektedir. Şirket, bitki koruma ürünlerinin imalatını ve satışını gerçekleştirmektedir. Ayrıca yakın gelecekte halk sağlığı ve ilaçları imalatı da şirket tarafından planlanmaktadır.
Şirket toplamda 20 bin metre kare alana kurulu bir üretim tesisine sahiptir. Tarkim’in portföyünde 176 çeşit zirai ilaç bulunmaktadır. Halka arz sonrasında ürün portföyünü genişletmek şirketin amaçları arasında yer almaktadır.
Tarkim ne iş yapar sorusu sorulduğunda akla Hektaş gibi şirketler gelmektedir. Ancak Tarkim bir gübre firması değildir. Bu nedenle Tarkim’in ne iş yaptığını doğru anlamak gerekmektedir.
Tarkim Kimin?
Tarım Bitki Koruma – Tarkim herhangi bir şahsa ait durumda değildir. Ortaklık yapısı Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin %60 ve Gübretaş’ın%40 sahipliği ile oluşmaktadır.
Şirketin kayıtlı sermayesi 16 milyon Türk Lirasıdır. Bu 16 milyonun 9,6 milyonu Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerine ve 6,4 milyonu Gübretaş’a aittir.

Tarkim’in Ürettiği Ürünler
Bitki koruma ürünleri üreten Tarkim‘in ürün gamı oldukça geniştir. Efdal ana markasını oluşturan ürünleriyle dikkat çeken Tarkim fındık ve pamuk gibi önemli ürünlerin üretiminde oluşabilecek sorunlara yönelik ilaçlar üretmektedir.
Böcek ilaçları, örümcek ilaçları, mantar ilaçları, yabancı ot ilaçları, salyangoz ve sümüklü böcek ilaçları gibi kategoriler Tarkim için önem arz etmektedir.
Bu dış etkenlerden koruyucu ilaçların yanı sıra şirket bitki gelişimini düzenleyici ürünleri de üretmekte ve satışısını gerçekleştirmektedir.
Tarkim Halka Arz Geliriyle Ne Yapacak?
Mevcut çıkarılmış sermayeyi 16 milyon Türk Lirası’ndan 21 milyona çıkaracak olan Tarkim, onaylı izahnamede halka arz geliriyle ne yapacağını açıkladı.
Elde edilecek gelirin yüzde 50’si Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak olan yeni fabrika yatırımı için harcanacak. Bu harcamada makine tedariği ve inşaat işleri önemli bir kalemi oluşturacak.
Bununla birlikte şirketin kısa vadeli borçlarının ödenmesi için halka arz gelirinin %25’i kullanılacak. Kalan %25’lik kısım ise işletme sermayesini güçlendirmek amacı ile değerlendirilecek.
Tarkim Talep Toplama Tarihi Ne Zaman?
Kısa kodu TARKM olan şirket tamamen eşit dağıtım yöntemi ile halka arz edilecek. Tarkim için talep toplama tarihi 5-6 Eylül 2023 olarak belirlendi.
Tarkim’in 11 veya 12 Eylül tarihinde Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlaması bekleniyor.
BORSA VE ŞİRKET HABERLERİ İÇİN BİZİ TWITTER’DAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.