Bu Haberdeki Konu Başlıkları
Avrupa’nın enerji krizi kötüleşirken, kıta ekonomisinin yapı taşı olan emtia şirketleri üzerinde baskı artıyor. Çelik, gübre ve alüminyum gibi enerji ve gaz yoğun sektörler fabrikaları kapatmayı planlıyor. Bazı şirketler ise artan maliyetleri müşterilere yansıtmak zorunda.
Rusya Kuzey Akımı boru hattını bakımdan sonra tekrar açmamaya karar verdi. Avrupa’nın gaz sıkıntısı bu kötü durumdan sonra hafta sonu daha da derinleşti. Bununla birlikte önümüzdeki kış ayları bugünkü durumu bile aratabilir.
Bu gidişatı biraz da politikacıların yürürlüğe koyacağı uygulamalar belirleyecek. Avrupa Birliği; tavan fiyat uygulaması ve enerji talebini azaltma gibi seçenekler üzerinde duruyor. Emtia üreten şirketler için herhangi bir yardımın yolda olup olmadığı ise henüz meçhul.
Şimdi farklı emtia şirketleri ve sektörlerin enerji krizi karşısında ne durumda olduğunu inceleyelim…
Endüstriyel Metaller
Elektrik fiyatları, enerji yoğun üretimi sürdürülemez hale getirdi. Avrupa geçen yıl çinko ve alüminyum eritme kapasitesinin yaklaşık yarısını kaybetti. Durum düzelmezse daha fazla kapasite kullanım dışı kalacak.
Alcoa Corp., Norveç’teki alüminyum izabe tesisinde üretimi üçte bir oranında azaltacağını söyledi. Norsk Hydro ASA, yükselen enerji fiyatları nedeniyle Eylül sonunda Slovakya’daki tesislerinden birini kapatacağını açıkladı. Speira GmbH, Alman izabe tesisinde üretimi %50 kapasiteye indirmeyi düşünüyor.
Bakır üreticileri, daha düşük tüketim nedeniyle enerji krizine daha az maruz kaldı. Ancak onlar da hala zor durumdalar. Örneğin bazıları enerji ek ücreti olarak maliyeti müşterilere yansıtıyorlar.
Çelik
Avrupa’nın çelik üreticileri de yüksek enerji faturalarından etkilendi. En çok etkilenenlerin başında ise ark ocak kullananlar geliyor. Bu fırınları kullanan birçok fabrika, planlanan yaz bakımının sona ermesinin ardından üretime ara verebilir.
ArcelorMittal SA dahil olmak üzere kıtanın en büyük üreticileri, artan maliyetlere fiyatları yükselterek tepki verdi.
Gübre
Avrupalı gübre şirketleri, önemli besin maddelerini üretmek için gaza güveniyordu. Şimdi onlar da Çinli muadilleri gibi üretimi kısmak zorunda kaldı. Üretim kesintilerini açıklayan şirketler arasında Yara International, CF Industries ve Achema yer aldı. Avrupa’nın üretim kapasitesinin %70’inden fazlası kısıldı.
Uluslararası Gübre Birliği tahminlerine göre, önümüzdeki sezon küresel azotlu gübre kullanımı 2008’den bu yana en düşük seviyede olacak.
Bununla beraber gübre kesintileri yan ürün olarak üretilen karbondioksit arzını da olumsuz etkiliyor. CO2 gıda tedarik zincirinin hayati bir parçası. Gıdaların raf ömrünü uzatmak için ambalajlarda kullanılıyor. Ayrıca teslimat sırasında öğeleri bir arada tutan kuru buz için de karbondioksit gerekiyor.
Şeker
Avrupalı şeker devi Suedzucker gelecek yüksek fiyatlar konusunda uyarı yaptı. Üretim maliyetlerinin artışı şeker endüstrisini derinden sarstı. Şirket, gazdan diğer enerji kaynaklarına geçiş için farklı planları olduğunu söyledi.
Ancak analistler, bunun pahalı bir süreç olabileceğini ve tüketiciler için daha da pahalı şeker anlamına gelebileceğini belirtiyor.
Kaynak: Yahoo Finance