Bloomberg Global Business köşe yazarı Adrian Wooldridge, Arçelik hakkında bir yazı kaleme aldı. Wooldridge yazısına “Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişimden kâr? Bir Türk şirketi nasıl yapıldığını gösteriyor” başlığını attı. Adrian Wooldridge’nin yazısını borsahabermerkezi.com okurları için bir kısmını çevirmeye çalıştık.
“Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişimden kâr? Bir Türk şirketi nasıl yapıldığını gösteriyor” – Adrian Wooldridge
Geçen Kasım ayında Glasgow’daki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı sırasında, Prens Charles yeni bir yeşil ödül – Terra Carta Mührü – yaratıldığını duyurdu ve sürdürülebilir pazarlar yaratma konusundaki kararlılığını gösteren 45 şirkete dağıttı. Ödül alan şirketlerin çoğu zaten tanıdık. Bu şirketler arasında HSBC Global, Banco Santander, Amazon, Ericsson, Unilever, Inditex gibi devler var. Ancak içlerinden biri dikkat çekti. Bu şirket, Arçelik, gelişmekte olan dünyanın sayılı beyaz eşya üreticilerinden biriydi.
Hızlı ekonomik büyüme (özellikle Asya’da) ve hızlı nüfus artışının (özellikle Sahra altı Afrika’da) birleşimi sayesinde, gelişmekte olan dünya küresel ısınmanın hem ana üreticisi hem de önde gelen kurbanı olmaya hazırlanıyor. Sorun zaten ciddi. Pekin ve Yeni Delhi gibi şehirlerdeki hava genellikle tehlikelidir. Pakistan’ın yarısı şu anda sular altında. Katar gibi bazı Arap ülkeleri yılın büyük bir bölümünde dayanılmaz derecede sıcak. Tüm bunlar, ekonomik büyümenin atmosfere kirliliği yayması ve milyonlarca insanı mülteciye çevirmesiyle daha da kötüleşecek.
Beyaz eşya sektörü, otomobil sektörü kadar ilgi görmüyor. Ancak kirliliğin önde gelen nedenlerinden biridir. Küresel elektrik tüketiminin yaklaşık %40’ı evlerde ve işyerlerinde ev aletlerine, aydınlatmaya ve endüstriyel motor sistemlerine bağlanabilir. Bulaşık makinenizi her açtığınızda veya çamaşır makinenizi her çalıştırdığınızda, elektrik talebi yaratıyorsunuz. Bu da gelişmekte olan ülkelerde elektrik talebi yaratmaktadır.
Bununla birlikte günümüzdeki 3,6 milyar klimanın 2050’de 14 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Ayrıca klimalar, artan zenginlik ve yükselen sıcaklıkların bir araya gelmesiyle elektrik talebinde önemli rol oynayacak.
Arçelik Sürdürülebilirlik Lideri
Arçelik, bünyesinde Grundig ve Beko’nun da bulunduğu 12 ev markası ve 45 bin çalışanıyla Türkiye’nin lider beyaz eşya şirketidir. Aynı zamanda, üç yıl boyunca (2019-2021) Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi‘nde en üst sırada yer aldı. Şirket, fabrikalarını karbon nötr olacak şekilde yeniden tasarladı.
Şimdiye kadar Türkiye’de iki dev geri dönüşüm tesisi kurdu. Şirket tüm ambalajlarını geri dönüşebilir hale getirmek istiyor. Strafor yerine geri dönüştürülebilir kağıt kullanılacak.

Arçelik kısa süre önce yıkama işlemi sırasında dökülen mikro elyafları yakalamak için bir filtre icat etti. Bu yıl Berlin’de düzenlenen beyaz eşya fuarında birçok yenilikçi ürün sergiledi. Kurutucudan gelen suyu depolayan ve bir sonraki yıkamada kullanan bir çamaşır makinesi bunlardan biri. Bir yıkama döngüsünden kalan temiz suyu bir sonraki için kullanan bir bulaşık makinesi dikkat çekti. Bir de gömdüğünüzde kaybolmak üzere tasarlanmış biyolojik olarak parçalanabilen bir buzdolabı.
Arçelik on yılın sonuna kadar toplam karbon ayak izini %50 azaltmayı hedef olarak belirledi.
Yeşil Dönüşüm Arçelik Yatırımcılarını Koruyor
Arçelik’in yeşil dönüşümü, yatırımcı getirilerine veya büyüme beklentilerine zarar verecek hiçbir şey yapmadı. Şirketin hisse fiyatı, %80’e ulaşan enflasyon oranına rağmen, geçen yıl iki katından fazla arttı. Ayrıca şirket başka şirketleri portföye eklemeye devam etti.
2011’de Güney Afrika’dan Defy ve 2016’da Pakistan’dan Dawlance’ı devraldı. Yakın zamanda Bangladeş’ten Singer’İ ve Hitachi’nin Japonya dışındaki beyaz eşya işinin %60’ını satın aldı.
Arçelik‘in yeşil ekseninin ilk nedeni endüstriyel evrimdir. Gelişmekte olan piyasa şirketleri fiyat üzerinde rekabet etti. Ancak kısa sürede müşterilerini elde tutmak için daha fazlasını sunmaları gerektiğini öğrendiler.
1 Yorum
Pingback: HSBC'nin Çevreci Fonuna 650 Milyon Dolar - Borsa Haberleri, Şirket Haberleri ve Nasdaq